Jij bent de expert!

In 1918 schreef arts/pedagoog Korczak in zijn boek ‘Hoe houd je van een kind’ het volgende:

Het boek met zijn pasklare formules heeft de blik vertroebeld en de geest lui gemaakt. Men steunt zo op andermans ervaring, onderzoek en mening, men heeft zo vergaand het zelfvertrouwen verloren, dat men niet meer vertrouwt op de eigen waarneming.

Laat een dokter komen voor tien minuten, maar let ook zelf twintig uur per etmaal op.”

En zo zie ik het ook vaak in de kinderopvang. Vaak wordt door andere professionals, maar ook door eigen collega’s, neergekeken op het vak ‘pedagogisch medewerker’. Soms hoor je zelfs ouders (met de beste bedoelingen) zeggen: “Bedankt voor het oppassen.”

Maar bedenk je dan eens in hoe vaak en hoeveel kinderen jij ziet, meemaakt, mag verzorgen en helpt bij hun ontwikkeling. Denk je nou echt dat coaches, managers, directeuren, artsen, psychiaters, etc.. zoveel kinderen zien en mogen begeleiden? Nee. Dus wie is de expert? Juist ja, Jij!

Als een kind erg voor of juist erg achter loopt in zijn of haar ontwikkeling (wat dat dan ook is) zie jij dat als eerste. Als bepaald gedrag opvalt zie jij dat vaak eerder dan de ouder (ik spreek als ervaringsdeskundige, want toen ik zelf nog it-er was en vader was van een kind met hersenschade, had ik veel aan de ervaringen van de pedagogisch medewerkers en later ook de leerkrachten op school).

Door jouw ervaring weet jij vaak als eerste wat het kind nodig heeft. Jij kan dan de ouders daarover informeren en samen op zoek gaan naar wat thuis en in de opvang past bij dat kind. Jij kan ook snel zien of er extra zorg nodig is. De coach of locatiemanager is er dan niet om jou te vertellen wat je moet doen, maar is er juist om jou te ondersteunen en samen te kijken waar en hoe die extra zorg of begeleiding nodig is. Jij bent immers de expert van dat kind, samen met de ouder en het kind zelf. En natuurlijk help je elkaar en ga je samen, telkens weer, op zoek naar wat het beste werkt voor dat kind. Want zelfs als expert, zelfs als je honderden pedagogische boeken hebt gelezen, weet je niets over dat ene kind, en sta je soms nog voor raadsels over hoe je nu weer met een bepaald gedrag om zou kunnen gaan, waarbij jij als professional ook rekening moet houden met de hele groep. Dat is soms best een hele uitdaging, en daarvoor hebben we elkaar hard nodig.

Dus wees trots op je vak, straal uit dat jij de expert bent, en werk samen met iedereen die jou daarbij kan helpen. Vergeet daarbij vooral ook de ouders niet, en natuurlijk het kind zelf. Vanaf het moment dat ze kunnen communiceren, kunnen ze jou al veel ‘vertellen’. Maar als expert wist jij dat natuurlijk al lang! 😁

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven