E-Training ‘Ontwikkeling begeleiden via spel’

Inleiding

Persoonlijk vind ik het leuker om fysiek trainingen te geven. De interactie tussen alle mensen tijdens een training vind ik zeer waardevol. Maar in een tijd, waarin contact soms verboden is (Corona) en voor sommige mensen die liever af en toe de trainer even willen doorspoelen, is een e-training juist ideaal. Ik raad aan om deze training wel met minimaal twee personen te doen. Zo kan je in veel van en met elkaar leren.

Mijn ‘waarheid’ komt gewoon uit boeken en uit mijn eigen praktijk en die is per definitie anders dan jouw praktijk. Kritisch vragen blijven stellen vind ik daarom heel gezond en leerzaam, dus neem niet zomaar alles aan voor ‘waar’.

In deze training laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf de ontwikkeling van kinderen kan begeleiden via spel. De training start met een filmpje, gekoppeld met een vraag. Vervolgens bekijk je mijn YouTube video en ga je samen overleggen wat je in jouw groep anders zou kunnen doen. Het laatste filmpje geeft nog tips en theorieën over hoe je van manipulerend spel naar rollenspel kan transformeren. Ik sluit de training af met vragen en opdrachten voor in jouw praktijk.

Als je alles rustig bekijkt en de tijd neemt voor het nadenken over en het beantwoorden van de vragen ben je maximaal een uurtje bezig met deze training.

1 Jouw ideale opvoeder

Kijk naar de volgende film:

Beantwoord (samen) de volgende vragen:

  • Welke leerkracht / opvoeder in jouw jeugd leek op deze juf? Hoe vond je dat?
  • Wie was juist jouw favoriete leerkracht/opvoeder? Waarom was dat jouw favoriet? Wat deed hij/zij of wat deed hij/zij juist niet?

2 Ontwikkeling begeleiding via spel

Stel je voor dat je weer klein bent. Jouw leraar of pedagogisch medewerker doet alles zoals ik beschrijf in de volgende video:

Beantwoord (samen) de volgende vragen:

  • Wat kan jij in jouw groep anders doen om de ontwikkeling van de kinderen meer te begeleiden via spel?
  • Wat neem je mee uit deze video?

3 Van manipulerend spel naar rollenspel

Bekijk de bovenste video op de volgende website van Leraar24 en kom na de film weer terug naar deze website: https://www.leraar24.nl/70137/spelstimulering-van-manipulerend-spel-naar-rollenspel/

4 Wat neem je mee?

Beantwoord (samen) de volgende vragen:

  • Met welke gedachte ben je nu het meest mee bezig na het zien van de video’s?
  • Wat is voor jou herkenbaar?
  • Met wat uit deze training ga jij ‘spelen’ in jouw praktijk?

Opdracht: Neem een paar punten mee en ga er zelf mee spelen in jouw praktijk. Kijk hoe de kinderen / collega’s reageren. Reflecteer daarna ieder punt door de volgende vragen te beantwoorden. Uiteraard is het leuk om dat opnieuw samen te doen, maar dit kan natuurlijk ook alleen:

  • Hoe ging het?
  • Wat ging goed?
  • Wat wil ik nog meer leren?

5 Afronden

De presentatie uit de YouTube film kan je her nog een keer bekijken: Presentatie Ontwikkeling begeleiden via spel

Natuurlijk is jouw ‘leren’ nooit klaar en zijn er tal van mooie boeken, video’s en andere media die je kan raadplegen om nog meer te weten te komen over spelen en begeleiding via spel. Zelf heb ik gebruik gemaakt van de volgende literatuur. Stuk voor stuk aanraders!

Ik ben benieuwd wat je van deze training vond? Laat het me alsjeblieft weten via: info@flexpm.nl

Hopelijk tot de volgende training.

Scroll naar boven